Browsing Archive: January, 2011

En förklaring av enterprise value

Posted by Andreas on Saturday, January 22, 2011, In : Video 

Enterprise value är en viktig värderingsnyckel för att värdera ett företag och dess aktier. Ett viktigt komplement till bland annat P/E-talet. Av någon anledning glöms enterprise value ofta bort bland många investerare, medans det används flitigt av större investerare.

För en snabb introduktion så vill jag rekommendera Enterprise value som ingår i Värdering och investerings-serien. Om du föredrar en kortare översikt så se videon Enterprise value i finanslexikonet.


Continue reading ...
 

Så här fungerar venture capital

Posted by Andreas on Wednesday, January 12, 2011, In : Video 

Venture capital kallas den finansiering som företag i tidiga stadier med stor potential får från investerare, ofta från specialiserade venture capital-företag. USA har länge haft en stor och levande venture capital-marknad, men sedan den bubblande it-vågen på 1990-talet har venture capital-marknaden även utvecklats runt om i världen.

En första mycket bra introduktion är videoserien Venture capital och kapitalmarknaden. Den tar dig från den första finansieringen, vidare till de yt...
Continue reading ...
 

Lär dig allt om högfrekvenshandel

Posted by Andreas on Monday, January 10, 2011, In : Video 

Högfrekvenshandel har de senaste åren blivit ett av de hetaste områdena på finansmarknaden. Kombinationen av enorma vinster och aktörer som inte har något intresse av att prata med media har bara ökat intresset att förstå vad det egentligen handlar om. Kungarna på högfrekvenshandel i Sverige är Pan Capital, där årsredovisningarna skvallrar om årsvinster på omkring 1 miljard kronor, som grundargänget kan dela på.

En bra första introduktion för att förstå vad det handlar ä...
Continue reading ...
 

Hur Fractional reserve banking fungerar

Posted by Andreas on Thursday, January 6, 2011, In : Video 

Fractional Reserve Banking är det system som används i världens ekonomiska system. Systemet är gammalt och kom till i sin första form via guldsmeder, innan det vidareutvecklades och anammades är världens stater. Under många år har systemet haft sina kritiker som anser att det är ett bedrägeri eller allmänt skadligt. Kritikerna har inte haft det lätt, ingen har tagit dem på allvar och någon riktig debatt har aldrig kommit igång. I finanskrisens spår, när många av världens s...
Continue reading ...
 

CDO, CDS, CLO och finanskrisen

Posted by Andreas on Sunday, January 2, 2011, In : Video 

Finanskrisen slog till med full kraft för 2-3 år sedan och världen kämpar fortfarande med följderna. Vid tidigare kriser var det relativt lätt att förstå vad som hade hänt, men vid denna kris var alla rätt konfunderade. Och då pratar vi inte bara om den breda allmänheten, utan även de flesta på finansmarknaden. Det började sippra ut begrepp som CDO, CDS och CLO vart efter tiden gick, men nästan ingen hade hört talas om dessa, och i stort sett igen visste hur det fungerade. De...
Continue reading ...
 
 

Allt om Marknaden


Tips och kommentarer om videofilmerna på Allt om Marknaden. Allt för dig som vill lära dig mer om aktier och investeringar.