Delstaten Utah i USA har i två instanser klubbat igenom ett beslut som gör guld och silver till ett lagligt betalmedel. Det blir där med möjligt för butiksägare och andra företag att ta betalt i dessa ädelmetaller. Nu återstår bara ett beslut från guvenören, som kommer att klassificera om guld från att vara en tillgång till att räknas som pengar, vilket gör att det inte längre kommer att utgå någon transaktionsskatt.

Bakgrunden är att delstaten misstror den amerikanska centralbankens penningpolitik och vad den kommer att innebära för värdet på den amerikanska dollarn.


Men innan du fyller fickorna med guld och silver inför en resa till Salt Lake City eller någon annan del av Utah så kan det vara värt att notera att det är American Buffalo (gold Buffalo) och Eagle-mynt som gäller, dvs inga Napoleons och Krugerrands eller liknande.

Om du vill lära dig mer om hur dagens finansiella system fungerar och hur vi i huvudtaget övergick från guld till fiat-pengar så kan du se denna mycket pedagogiska video-serie.

Känner du dig lite mer konspiratoriskt lagd så kan dokumentären Fiat Empire - Varför FED bryter mot konstitutionen vara av intresse.