Högfrekvenshandel har de senaste åren blivit ett av de hetaste områdena på finansmarknaden. Kombinationen av enorma vinster och aktörer som inte har något intresse av att prata med media har bara ökat intresset att förstå vad det egentligen handlar om. Kungarna på högfrekvenshandel i Sverige är Pan Capital, där årsredovisningarna skvallrar om årsvinster på omkring 1 miljard kronor, som grundargänget kan dela på.

En bra första introduktion för att förstå vad det handlar är den 12 minuter långa videon om högfrekvenshandel från Marketplace. För lite mer detaljerad information så är radiointervjun Meet the Quants bra. Där berättar Scott Patterson, journalist på Wall Street Journal och författare av boken The Quants, om den nya handeln.

Quants - The Alchemists of Wall Street är en mer kritisk film om högfrekvenshandeln. Och helt ärligt, den är något flummig och argumentationen är något svajig. Men den har blivit populär bland traders som sitter på äldre utrustning och inte gillar att utvecklingen gått framåt.