Filmer om aktiemarknaden

Filmerna du måste ha sett om du är intresserad av aktiemarknaden och finansbranschen.


Wall Street - Aktiefilmen med Gordon Gekko du måste se.

Wall Street

Michael Douglas vann en Oscar för sin roll som Gordon Gekko i denna Oliver Stone-film. Han personifierar stämningen som fanns i luften på 80-talet och sammanfattar den i sitt "Greed is good"-tal. Gordon Gekko är en av Wall Streets stora corporate raiders som köper upp och styckar företag utan hjärta. Bud Fox (Charlie Sheen) är den nyutexaminerade aktiemäklaren som också vill vara med där de stora pengarna finns. Gekko tar honom under sina vingar och affärerna börjar snurra. Detta är klassikern med stort K.
Wall Street - Money Never Sleeps

Wall Street: Money Never Sleeps

Gordon Gekko är tillbaka, 23 år efter den första filmen. Tiderna har förändrats, men girigheten, spekulationen och viljan att lyckas består. Gordon Gekko jobbar på att åter bli en spelare att räkna med och Jake Moore är den unga mäklaren med högt ställda mål som navigerar sig fram mellan olika aktörers agendor, där även kärleken till Gordon Gekkos dotter blir en bricka i spelet. Till skillnad från den boomande marknaden på 80-talet som utspelar sig Money Never Sleeps mitt i finanskrisen. Filmen har sina höjdpunkter, men den kommer tyvärr inte i närheten av den första.
Boiler Room - Aktiemärklarfirman som säljer skräpaktier.

Boiler Room

Seth Davis är en ung "college dropout" som först driver ett framgångsrikt, men litet, kasino i sin bostad. Han lockas av de stora pengarna som några av hans kunder, mäklare på J.T. Marlin, drar in och ser samtidigt en chans att vinna sin fars uppskattning med ett respektabelt jobb. Seth Davis jobb blir att ringa upp potentiella kunder och få dem att köpa aktier i små och riskfyllda företag som inte är noterade på några större börser. Man skulle kunna se filmen som en Wall Street för 90-talets dot.com-yra. Och självklart kan grabbarna Wall Street utantill.
Rogue Trader - Filmen om hur Nick Leeson sänker Barings Bank.

Rogue Trader

Nick Leeson är killen som i mitten på 90-talet spekulerade Storbritanniens äldsta och mest framgångsrika bank i konkurs. Han blir skickad till Singapore för att bygga upp bankens verksamhet i denna växande tiger-ekonomi. Han börjar spekulera med bankens egna pengar för att täcka ett misstag. Insatserna stiger och han blev en gigant på marknaden. Dramatisering med Ewan McGregor som Nick Leeson. Vem vill inte se historien om hur en enda kille lyckas sänka en 200 år gammal finans-institution.
Barbarians at the Gate - Dramtatisering av RJR Nabisco affären.

Barbarians at the Gate

En dramatisering av kampen kring vem som ska få köpa RJR Nabisco. Affären är ett bra exempel på hur 1980-talets gigantiska lånefinansierade företagsköp gick till. LBO (Leverage Buy Out) och MBO (Management Buy Out) var heta termer. Filmen ger även inblick i lyxen som företagsledningarna kostade på sig under det glada 80-talet. En TV-produktion från HBO. Ett måste för dig som vill se hur det gick till på 80-talet.
Trading Places - Ombytta roller - Komedifilm

Ombytta roller

En hemlös spelad av Eddie Murphy utsätts för ett social darwinistiskt vad mellan två rika ägare av en mäklarfirma. Innan han vet ordet av det är han fått ett bra jobb som råvarumäklare på firman, flott bostad och betjänt. Samtidigt har personen som hade jobbet innan snabbt hamnat på gatan. Till slut upptäcker de två vad som hänt och slår sig samman, för att slå tillbaka mot vad-slagarna och deras försök att manipulera råvarumarknaden för fryst apelsinjuice. En av Eddie Murphys bästa filmer. Original-titeln är Trading Places. Oavsett intresse för marknaden så är denna komedi en riktig höjdare.
Glengarry Glen Ross - Film för aktiemäklare

Glengarry Glen Ross

Fastighetssäljarna på Premier Properties får ett ultimatum av den nyanlända "motiveraren". Uppfyll säljkvoten eller få sparken. Det uppstår rivalitet när desperationen ökar och misstankar om fusk med de bästa leadsen. Filmen drivs av sin starka dialog, något som Al Pacino Oscar-nominerades för. Filmen har en smått makalös samling skådespelare (Al Pacino, Jack Lemmon, Ed Harris, Kevin Spacey, Alan Arkin och Alec Baldwin), vilka gör bland sina bästa roller någonsin. "Coffee's for closers only". Filmen som alla aktiemäklare har sett.