Överdos - Den kommande finanskrisen

Överdos - Den kommande finanskrisen är en svensk dokumentärfilm från 2010 producerad av Martin Borgs. Författaren och debattören Johan Norberg skildrar här vad låntagare, aktieägare och fondsparare har att vänta. Filmen bygger på Johan Norbergs bok om finanskrisen – En perfekt storm. Den beskriver hur den ekonomiska krisen nu förvärras med mer av samma politiska ingrepp som orsakade den.

Filmen menar att stater skapade bolånebubblan som utlöste finanskrisen. Och värre, att stater genom att lösa ut banker och stimulera ekonomin med skattepengar skapar ännu en finanskris, som är långt mycket större. För att klara finanskrisen lånade USA ofattbara 7 000 miljarder dollar. Ett annat exempel är att Grekland beviljades 1 000 miljarder kronor i lån för att rädda sin ekonomi. Men vad händer den dagen staterna inte kan betala notan?

En av personerna som intervjuas flitigt under filmens gång är Peter Schiff. Schiff blev något av en världskändis i samband med att han förutspådde den senaste finanskrisen flera år innan den slog till, och blev samtidigt utskrattad i media av andra ”analytiker” som inte trodde på honom.