25 Million Pounds - Nick Leeson 

25 Million Pounds är en dokumentärfilm från 1996 om Nick Leeson och kollapsen av Barings Bank i mitten av 1990-talet. Barings Bank var englands äldsta affärsbank och en av de mest ansedda, grundad år 1762 och som letts av samma familj i decennium, men kollapsade 1995 på grund av Nick Leeson, ansvarig för det relativt lilla Singapore-kontoret. Han spekulerade framför allt i futures-kontrakt och orsakade förluster på 827 miljoner pund, en förlust som Barings Bank inte klarade av. Barings gick aldrig i konkurs, men såldes till den Nederländska banken ING för 1 pund.

Dokumentärfilmen framför att Nick Leeson hade en enstående förmåga att manipulera personerna i sin omgivning, men pekar även på att Barings Bank aktivt lät sig dras in i drömmen som han skapade, lockade av enorma vinster. Leeson som intervjuas i fängelset argumenterar att orsaken till att han kunde genomföra ett så stort bedrägeri var att ledande befattningshavare på Barings inte hade någon kunskap om det moderna finansiella systemet som utvecklades under 1980-talet.

Filmen beskriver också hur det gick för många av de som var involverade i skandalen, inklusive Peter Baring som lovade att aldrig mer jobba i Londons finansbransch. Den Hong Kong-baserade merchant bankern Steven Clarke noterar också klass-humorn i Barings fall, hur en kille från Watford kunde få denna ansedda firma på fall, att det inte ens var en person från deras egna sociala elit som fick banken på fall.

Det finns även en dramatiserad film, Rogue Trader, om Nick Leeson och Barings Bank. Se vår filmguide.